برگزاری نشست تخصصی به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات

۰۹ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۹:۵۵ کد : ۲۸۲۶۰ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۵۶۵
این نشست به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات به میزبانی مرکز مشاوره دانشگاه تهران برگزار گردید

   همزمان با هفته ملی بدون دخانیات (4 تا 10خرداد) و در آستانه 31 می"روز جهانی بدون دخانیات" ، نشست تخصصی از سوی مرکز مشاوره دانشگاه تهران با همکاری دفتر نمایندگی سازمان جهانی بهداشت، دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم تحقیقات و فناوری، جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران و دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات روز دوشنبه مورخ 9 خرداد 1401برگزار گردید.  

   این برنامه با مشارکت بالغ بر 200 نفر ازمتخصصان،کارشناسان، رؤسای مراکز مشاوره و بهداشت دانشگاه ها وعلاقه مندان این حوزه به شیوه حضوری و مجازی از ساعت 9 الی 12 در سالن امیر کبیر دانشگاه تهران برگزار شد. در ابتدای این نشست دکتر زهره عزیزی رئیس مرکز مشاوره دانشگاه تهران با اشاره به شیوع مصرف دخانیات به خصوص در نسل جوان، بر رسالت مراکز مشاوره دانشجویی در ارتقای سواد سلامت روان در دانشجویان، ترویج فرهنگ خود مراقبتی و دفاع از حق سلامت خود تاکید کردند و سپس گزارشی  از روند طرح "دانشگاه بدون دخانیات" در دانشگاه تهران ارائه کردند.

   دکتر مهدی شهبازی مشاور رئیس دانشگاه و رئیس مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی، بر نقش  ورزش به ویژه ورزش های هوازی در پیشگیری از دخانیات، کمک به ترک سیگار و افزایش خُلق سخنرانی کردند.

   دکتر علیرضا وجهی معاون دانشجویی دانشگاه تهران ضمن تاکید بر اهمیت سلامت جسم و روان دانشجویان بر مسئولیت اجتماعی مراکز آموزش عالی تاکید کردند. ایشان به این نکته تاکید داشتند که دانشجویان به مثابه فرزندان آموزش عالی نیازمند توجه ویژه و آگاهی بخشی هستند.ایشان اعلام کردند مراقبت های دلسوزانه از جمعیت دانشجویی و نسل جوان باید از آموزش و پرورش شروع شده و در آموزش عالی ادامه پیدا کند.

   دکتر ابراهیم نعیمی مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزرات علوم، تحقیقات و فناوری به تشریح سیاست ها و برنامه های وزارت علوم در راستای پیشگیری از مصرف دخانیات پرداختند و از منظر رویکرد روانی-اجتماعی به تبیین زمینه های سبب ساز استعمال دخانیات پرداختند و سپس به تغییر رویکرد دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از درمان به پیشگیری با محوریت آموزش، مهارت افزایی و افزایش سواد سلامت اشاره کردند. 

   دکتر عبدالرحمن رستمیان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به موضوع مهم افزایش میزان مالیات به عنوان یکی از کنترل کننده های مصرف دخانیات اشاره کردند و افزایش مالیات را از جمله راهبردهای اثربخش در این حوزه معرفی نمودند. ایشان افزودند شواهد معتبر علمی نشان می دهد هفتاد و پنج درصد مالیات بر خرده فروشی، منجر به کاهش سی درصدی مصرف دخانیات می شود. افزون بر این ایشان به نقش مهم اعضای هیئت علمی، دانشجویان و کارکنان دانشگاه در مطالبه گری و تقویت فرهنگ پیشگیری از استعمال دخانیات اشاره کردند.

   دکتر محمدرضا مسجدی مدیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات کشور، با اشاره به این که دخانیات معضلی چند وجهی است، استعمال دخانیات را از منظر اقتصادی تبیین کردند و با اشاره به آمار رو به افزایش مصرف کنندگان، به سود اقتصادی ناشی از تولید و توزیع دخانیات پرداخته و اعلام کردند ایالات متحده آمریکا، بیشترین سود و بهره برداری از گردش صنعت دخانیات در سراسر جهان را دارد زیرا هشتاد و پنج درصد لوازم و مواد مورد نیاز برای تولید سیگار در این کشور تولید می شود. ایشان افزودند در ایران روزانه 160 میلیارد تومن برای استعمال دخانیات هزینه می شود و دو برابر این میزان دولت برای عوارض بیماری ناشی از دخانیات هزینه می کند.

   دکتر اباذر اشتری عضو هیئت علمی موسسه مطالعات فرهنگی اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به موضوع شهر بدون دخانیات با محوریت دانشگاه بدون دخانیات اشاره نمودند و در ادامه برخی از برنامه های جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات از جمله " پاد" اپلیکیشن پیشگیری از دخانیات را معرفی کردند و سپس افزودند سیگار کشیدن یک مساله اجتماعی است. یک پنجم مرگ و میر ناشی از دخانیات، مربوط به دود دست دوم و سوم است. بنابراین، هشتاد و پنج درصد افراد که مصرف کننده دخانیات نیستند باید برای کنترل و پیشگیری از مصرف دخانیات بویژه در حوزه کودک و نوجوان پیشگام شوند.   

   دکتر منصور رنجبر مدیر بخش بیماری­های غیر واگیر و بهداشت روان دفتر سازمان جهانی بهداشت(who) به تشریح راهبردهای شش­گانه سازمان جهانی بهداشت در اجرای قوانین و مداخلات کنترل دخانیات پرداختند. همچنین ایشان اشاره کردند از جمله برنامه های مهم در تغییر رفتار شهروندان درباره­ استعمال دخانیات، "بازاریابی اجتماعی" است و نقش آن از آموزش موثرتر است.

   دکتر بهزاد ولی زاده رئیس دبیرخانه کشوری کنترل دخانیات، اعلام کردند بالاترین میزان آگاهی نسبت به قوانین منع مصرف دخانیات در کشور، تنها چهل درصد است. ایشان سپس به تشریح برنامه ملی کنترل دخانیات و راه­کارهای مختلف سازمان جهانی بهداشت برای کاهش مصرف دخانیات پرداختند و افزودند برای اخذ حمایت قانونی از منع مصرف باید فرهیختگان، استادان و دانشجویان مطالبه گری کنند.

   نشست مزبور با پرسش و پاسخ حاضرین با سخنرانان به پایان رسید.


نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.