برگزاری

نشست تخصصی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر

۰۷ تیر ۱۴۰۱ | ۱۷:۱۱ کد : ۲۹۰۹۱ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۶۶۷
این نشست به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر به میزبانی مرکز مشاوره دانشگاه تهران با همکاری دفتر مشاوره و سلامت روان وزارت علوم و ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور در دانشگاه تهران برگزار شد.

   به گزارش روابط عمومی مرکز مشاوره دانشگاه تهران، نشست تخصصی به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر به میزبانی این مرکز، با همکاری دفتر مشاوره و سلامت روان وزارت علوم تحقیقات و فناوری و ستاد کشوری مبارزه با مواد مخدر کشور تحت عنوان "پرداختن به چالش های مواد مخدر در حوزه سلامت و بحران های انسانی" در ششم تیرماه در تالار امیرکبیر برگزار شد.

   در این نشست آقای دکتر علیرضا وجهی،‌ معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی،‌ دکتر زهره عزیزی،‌ رئیس مرکز مشاوره دانشگاه تهران، غلامرضا رجبی سرپرست دفتر توسعه مشارکت های مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، دکتر امیر شعبانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و جمعی از کارشناسان مراکز مشاوره دانشگاه‌ها بصورت حضوری و آنلاین شرکت کردند.

دکتر زهره عزیزی، رئیس مرکز مشاوره پس از خیرمقدم به حاضرین، علل شیوع مصرف مواد در میان نوجوانان و جوانان را برشمرد و با تاکید بر لزوم تصحیح نگرش افراد درباره دخانیات و مصرف مواد،  به سه راهبرد سخت افزاری، پیشگیری و درمان برای مبارزه با مواد مخدر پرداختند.  

   در این نشست دکتر علیرضا وجهی معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران نیز بر لزوم شناخت دلایل این معضل جدی اجتماعی و اهمیت پیشگیری تاکید نمود؛ ایشان همچنین بر لزوم سازگاری دانشجویان با محیط های جدید فرهنگی و دانشگاهی از راه تقویت خودباوری در دانشجویان و ایجاد فضای پرنشاط دانشگاهی اشاره نمود و نقش وزارت علوم و معاونت های دانشجویی و فرهنگی دانشگاهها، کانون های دانشجویی فعال در دانشگاه ها را در گسترش روحیه نشاط و شادمانی بسیار با اهمیت دانست  و افزود انجمن های علمی باید تقویت شود در این زمینه بایستی فعالیت جدی انجام دهند گروه های فعال برای مبارزه با مصرف مواد و "نه به دخانیات" باید سبک زندگی مطلوب را ترویج نمایند. ایشان در پایان خواستار بررسی این موضوع به شیوه تخصصی و ارائه راهکارهای عملی شد.

آقای غلامرضا رجبی، سرپرست مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با مواد، اعتیاد را پدیده‌ای بدنی روانی اجتماعی و در عین‌حال فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دانستند و افزود اعتیاد، رتبه اول آسیب های اجتماعی در ایران است و اولویت های بعدی عبارتند از طلاق، خشونت خانگی و فرار از منزل. ایشان با اشاره به اینکه 9 درصد از معتادان را خانم ها تشکیل می دهند، گفتند اعتیاد در ایران از یک مشکل به یک مسئله اجتماعی تبدیل شده است. اعتیاد مادر سایر آسیب‌ها است زیرا اعتیاد با آسیب‌های دیگر اجتماعی خاصیت هم افزایی دارد به عنوان مثال، 90 درصد زنای با محارم، ۷۰ درصد جرائم، ۷۰ درصد قتل های جنایی و ۷۵ درصد تصادفات شبانه منجر به فوت و ۶۰ درصد طلاق ها در ایران با مصرف مواد مرتبط است.

ایشان همچنین افزودند ده میلیون نفر در جهان مشغول تولید و توزیع مواد هستند و سالانه ۲۲۰ میلیون نفر در جهان به کام اعتیاد می روند. پس از بحران تخریب محیط زیست، بحران رشد بی رویه جمعیت، بحران فروش انسان و مشروبات الکلی، اعتیاد  چهارمین بحران در جهان است.

در ایران روزی دو تن مواد کشف می شود که ۹۵ درصد از همه کشفیات جهان است. جمهوری اسلامی ایران ۳۶۰۰ نفر شهید و ۱۲ هزار مجروح در راه مبارزه با مواد مخدر تقدیم کرده است و حداقل خسارت مادی  مصرف مواد در کشور، روزانه بالغ بر ۴ میلیارد تومان در کشور برآورد می شود.

 وی همچنین چالش های پیش رو در مبارزه با مواد مخدر ایران را  شیوع زیاد مصرف، عرضه زیاد و فزاینده مواد به دلیل وضعیت کشورهای همجوار، شکل‌گیری شبکه های هوشمند توزیع و نتایج مبهم مداخلات درمانی دانست. نقش عوامل خطر و محافظ در اعتیاد را مطرح کرده و متذکر شدند اعتیاد در ایران از یک مشکل به یک مساله اجتماعی تبدیل شده و یکی از راههای مقابله با آن را سرمایه گذاری در کاهش تقاضا دانستند.

   در ادامه دکتر امیر شعبانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با اشاره  به پیچیدگی موضوع و نقش عوامل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی در مصرف مواد به تاثیر مواجهه مکرر تروما در مصرف مواد پرداختند. ادراک حمایت اجتماعی در تروما، مهمتر از خود آسیب است. به عنوان مثال، پس از وقوع زلزله در یک منطقه، بخشی از میزان آسیب روانی وارد شده به افراد زلزله زده بستگی به وضعیت زلزله زدگان قبلی دارد. تروما و اعتیاد رابطه تعاملی متقابل با هم دارند و یکدیگر را تقویت می کنند.

ایشان با اشاره به انواع مداخلات اعم از مداخلات پیشگیرانه حاکمیتی، مبتنی بر جامعه و نیز فردی اشاره نموده و افزودند نقش مداخلات حاکمیتی مهم تر و گسترده تر از مداخلات فردی است.  

دکتر حمید خانی پور، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و عضو کارگروه اعتیاد دفتر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز به نقش بنیان های شناختی رابطه تروما، سلامت روان و مصرف مواد پرداختند و همچنین به واکنش به تروما، پردازش هیجانی تروما و پیشگیری از مصرف مواد اشاره نمودند. در پایان به تعدادی از سوالات حاضرین در نشست  پاسخ داده شد.


نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.