چهارمین دورۀ آموزشی مجازی " تربیت کادر متخصص پیشگیری اولیه از اعتیاد " با همکاری سازمان همکاری اقتصادی اکو(ECO)، ستاد مبارزه با مواد مخدر و مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه برگزار گردید
چهارمین دورۀ آموزشی مجازی " تربیت کادر متخصص پیشگیری اولیه از اعتیاد " با همکاری سازمان همکاری اقتصادی اکو(ECO)، ستاد مبارزه با مواد مخدر و مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران در روز دوشنبه مورخ 30/11/1402 مصادف با 19 فوریه 2024 برگزار شد.
در این دوره ابتدا دکتر حمیدرضا رفیع پور تهرانی، رئیس اداره حقوق بین الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری، اعتیاد به موادمخدر را یکی از مهمترین معضلات خطرناک جوامع بشری دانسته و تاکید نمودند که کشورها و سازمان های منطقه ای و بین المللی تلاش های بسیاری در جهت مقابله با این پدیده شوم جهانی داشته و دارند. ایشان هدف از برگزاری این دوره را به اشتراک گذاری تجارب ارزشمند در حوزه درمان و پیشگیری از اعتیاد و مصرف مواد دانستند.
در ادامه جناب آقای دکتر جاندوس آسانف، معاون دبیرکل سازمان اکو در تهران، با تاکید بر اهمیت ثبات، رشد اقتصادی و رفاه جمعیت، ضمن اشاره به اهمیت همکاری بین ایران، ترکیه، پاکستان و آسیای مرکزی ابراز امیدواری کردند که با به اشتراک گذاشتن تجارب کشورهای عضو اکو در حوزه پیشگیری و روش های درمان و فعالیت های انجام شده در این حوزه، شاهد کاهش آسیب در حوزه اعتیاد و پیشگیری از مصرف مواد باشیم.
در ادامه سرکار خانم دکتر زهره عزیزی، مدیر مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران، ضمن خیرمقدم به شرکت کنندگان گرامی و ابراز خرسندی از میزبانی چهارمین دوره آموزشی آنلاین تربیت کادر متخصص پیشگیری اولیه از اعتیاد برای کشورهای عضو سازمان اکو، به اهمیت حوزه پیشگیری از اعتیاد اشاره نموده و با اشاره به نقش مهم کادر متخصص در این زمینه، تبادل دانش و تجربه های بین المللی را در تسریع این مهم موثر دانستند؛ به امید آن که ثمره ی این دوره، هم افزایی دانش در زمینه اعتیاد و تمرین تعهد و مسئولیت جمعی برای پیشگیری در حوزه مصرف مواد باشد.
دکتر مجید قربانی، روانشناس و مدیر کل درمان و حمایت های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر، در رابطه با کلیات درمان اختلال مصرف کانابیس، به ارائه توضیحاتی در مورد تاریخچه پیدایش و مصرف این ماده، تاثیرات مصرف آن و مطالعات متعدد انجام شده در این حوزه پرداختند و به مداخلات روانشناختی و دارویی مورد استفاده در این حوزه اشاره داشتند.
در ادامه آقای دکتر علی شفیعی، پزشک و دکترای تخصصی مطالعات اعتیاد، به کلیات درمان اختلال مصرف مواد و رویکردها اشاره نمودند و ضمن تعریف اختلال مصرف مواد، نشانه های تشخیصی، پدیده تحمل در مصرف مواد اپیوییدی، تاریخچه مداخلات و فعالیت های صورت گرفته در پیشگیری از مصرف مواد در ایران، آثار فردی و اجتماعی پیشگیری و کاهش این پدیده را برشمردند.
خانم دکتر سحر عشرتی، روانشناس و دکترای تخصصی مطالعات اعتیاد، به مداخلات روانشناختی و اجتماعی (غیردارویی) مبتنی بر شواهد در اختلالات مصرف مواد اشاره نمودند و به تفصیل ابعاد مختلف رویکردهای غیردارویی مانند رویکرد شناختی رفتاری، مصاحبه انگیزشی و... مورد بررسی قرار دادند.
دکتر محسن روشن پژوه، روانپزشک، در رابطه با درمان نگهدارنده با نالترکسون در اختلال مصرف مواد افیونی توضیحاتی را ارائه نمودند و ضمن ارائه تاریخچه کوتاهی از این روش درمانی و پایه های زیستی تاثیرگذاری آن، چگونگی انجام این روش درمانی و میزان کارآمدی و مزایا و معایب آن را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
دکتر محمدرضا حدادی، پزشک و دکترای تخصصی مطالعات اعتیاد، در رابطه با درمان نگهدارنده با بوپرنورفین در اختلال مصرف مواد افیونی توضیحاتی ارائه نمودند؛ تاریخچه و انواع بوپرنورفین، فارماکولوژی بالینی، نحوه تاثیر این شیوه درمانی در سطح زیستی، کارآمدی و عوارض آن، مقایسه شیوه درمان با متادون با شیوه درمان با بوپرنرفین و.... از مواردی بودند که توسط ایشان ارائه شدند.
در انتها دکتر هومان نارنجی ها، پزشک و محقق درمان اختلالات مصرف مواد، درمان نگهدارنده با متادون و همچنین تنتور اپیوم در اختلال مصرف مواد افیونی را به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار دادند و ضمن ارائه شرح مبسوطی از تاریخچه و مراحل درمان و نحوه اجرا، به مقایسه اثرگذاری روش های درمانی مختلف پرداخته و عوارض جانبی و معایب درمان با متادون را مورد بررسی قرار دادند.
نظر شما :