برگزاری دومین کنگره ملی و اولین کنگره و نمایشگاه بین المللی دانشگاه بدون دخانیات

۲۱ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۵:۱۵ کد : ۴۱۹۹۳ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۲۸۵
برگزاری دومین کنگره ملی و اولین کنگره و نمایشگاه بین المللی دانشگاه بدون دخانیات

دومین کنگره ملی و اولین کنگره و نمایشگاه بین المللی دانشگاه بدون دخانیات، با همکاری سازمان جهانی بهداشت (WHO)، ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی و سایر وزارتخانه ها و نهادهای ملی و بین المللی به میزبانی مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران در محل تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در تاریخ ۲۰ خرداد ماه ۱۴۰۳ با شرکت بیش از 500 نفر به صورت حضوری و مجازی برگزار گردید.

در افتتاحیه کنگره جناب آقای دکتر غلامعلی افروز، دبیر علمی کنگره و استاد ممتاز دانشگاه تهران، ضمن تشکر از ریاست محترم دانشگاه، معاونت دانشجویی، مدیر مرکز مشاوره و سایر حضار، به تعداد زیاد مقالات و آثار دریافت شده و ارزشمند بودن و سطح بالای مقالات و آثار اشاره داشتند؛ ایشان با توجه به آمار بالای مصرف دخانیات در جوانان، نقش مسئولین دانشگاه در حوزه پیشگیری از دخانیات را بسیار موثر دانستند و همچنین بر افزایش عزت نفس، غلبه بر عقده های روانی، برخورداری از احساس خودارزشمندی، حل تعارضات خانوادگی، غلبه بر انفعال پذیری، افزایش تاب آوری، بهبود پیوندهای عاطفی و.... به عنوان راهکارهای موثر در راستای پیشگیری از مصرف دخانیات تاکید نمودند.

در ادامه سرکار خانم دکتر فاطیما العوا، مشاور برنامه ابتکار عمل بدون دخانیات منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، ضمن تبریک به جمهوری اسلامی ایران به جهت موفقیت در منطقه برای مقابله با استعمال دخانیات، نتایج و گزارشاتی از سازمان بهداشت جهانی در خصوص خطرات جانی افرادی که در معرض دود دست دوم قرار می‌گیرند ، ارائه دادند. ایشان اشاره داشتند که با وجود این که شاهد کاهش روند اعتیاد به سیگار هستیم، اما باید سیاست های افزایش مالیات بر سیگار و ... و سیاست های این حوزه بیش از پیش جدی گرفته شود تا با اجرایی شدن این سیاست ها شاهد قطع شدن زنجیره دخانیات باشیم.

در ادامه جناب آقای دکتر علیرضا وجهی، معاون دانشجویی دانشگاه تهران، با اشاره به افزایش مصرف دخانیات در جوانان و دانشگاه و به ویژه خوابگاه ها به دلیل استرس های موجود به دلیل دوری از خانواده، ضعف در خودتنظمیی و مهارت های جرات ورزی، مسائل فرهنگی و.... بر اهمیت فعالیت بیشتر در حوزه پیشگیری از مصرف دخانیات تاکید نمودند و ضمن تشکر از دانشجویان فعال در حیطه مبارزه با دخانیات، خاطرنشان نمودند که با وجود روند کاهش مصرف دخانیات در نتیجه ی اقدامات دانشگاه و فعالان این حوزه، همچنان نیازمند اقدامات بیشتر و مستمری هستیم تا شاهد کاهش بیشتر مصرف دخانیات در سطح جامعه و در میان قشر جوان و دانشجو باشیم. ایشان در پایان از مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه که پرچم دار مبارزه با مصرف دخانیات هست، تقدیر نمودند.

جناب آقای دکتر محمدرضا مسجدی، دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، با اشاره به آمار مصرف دخانیات در دانشجویان دانشگاه های کشور، دخانیات را یکی از عوامل خطر بیماری های غیرواگیر دانستند.  و بر تاثیر "فرهنگ سازی" در حوزه کاهش مصرف دخانیات تاکید فراوان داشتند.

جناب آقای دکتر حمید صاحب، مدیر کل سلامت شهرداری تهران، ضمن ابراز خرسندی از توجه دانشگاه و نهاد علم به مساله ی دخانیات، بر تاثیر فراوان فرهنگ و آموزش در پیشگیری و درمان آسیب های اجتماعی تاکید نمودند و خاطرنشان نمودند که "دانش" به تنهایی باعث کاهش استعمال دخانیات نمیگردد بلکه شخصیت و هویت تغییریافته ی افراد براثر مصرف دخانیات بر ادامه ی مصرف دامن میزند. ایشان از فعالیت کنشگران حوزه سلامت و امر خودمراقبتی، ارتقای سلامت و ایجاد حال خوب و فعالان در حوزه "پاد" (پیشگیری از دخانیات) تقدیر نمودند.

در ادامه جناب آقای دکتر حسین فرشیدی، معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در رابطه با وضعیت اجرای راهکارهای کاهش تقاضای دخانیات در برنامه ملی کنترل دخانیات مطالبی ارائه نمودند؛ ایشان وضعیت اجرای راهبردهای کاهش تقاضا در کشور را مطرح نموده و ضمن اشاره به پایش وضعیت شیوع مصرف دخانیات و سیاست های پیشگیرانه و روش های کلی محافظت از افراد در برابر دود دخانیات، به برنامه ها و اهداف اختصاصی برنامه های کاهش مصرف دخانیات دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد اشاره نمودند.

جناب آقای دکتر آذرخش مکری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به آمارهای مختلفی از مصرف سیگار، بر اعتیادزایی و اعتیادآوری سیگار و نیکوتین اشاره نمودند. ایشان بر دو عامل روانشناختی تعیین کننده در مصرف یا عدم مصرف دخانیات، "خودکارآمدی" و "احساس نترس بودن" تاکید نمودند؛ همچنین تمرکز بر "بیماری زایی" و "تاثیر دود دست دوم بر کودکان" را نکته مهمی در زمینه ترک دخانیات دانستند. ایشان مکانیزم روانشناختی مقابله ی افراد مصرف کننده یعنی نقص در خودتنظیمی و نوسانات خلقی و کنترل هیجانات به کمک یک محرک بیرونی را مهم ترین عامل ادامه دادن افراد برای مصرف دخانیات دانستند. در نهایت راهکارها و مداخلات دارویی و غیردارویی در این حوزه را مورد بررسی قرار دادند.

در پایان سرکار خانم دکتر زهره عزیزی، دبیر اجرایی کنگره و مدیر مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران، ضمن تشکر از کنشگران این حوزه، با توجه به شدت پیامدهای منفی مصرف دخانیات برای جمعیت جوان و دانشجو، بر نقش جامع و یکپارچه دانشگاه در امر پیشگیری در این حوزه اشاره داشتند؛ همچنین ایشان ضمن توضیح مراحل اجرای طرح دانشگاه بدون دخانیات، دستاوردهای این طرح و خط مشی دانشگاه بدون دخانیات براساس ارکان WHO گزارشی از اقدامات انجام شده دانشگاه بدون دخانیات را ارائه دادند؛ برگزاری برنامه های مختلف پیشگیری از استعمال دخانیات در قالب مسابقات ملی، برگزاری همایش ها و سمپوزیوم های تخصصی، وبینارهای تخصصی، تولید محتواهای آموزشی، پویش های دانشجویی، کافه سلامت و.... از اهم این اقدامات بوده اند.

این کنگره بعد از تقدیر از برگزیدگان آثار پایان یافت.


نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.